Skip to content →

Cum poți opri o lege constituțională dar toxică?

 

Curtea Constituțională nu dă măsura binelui sau răului unei legi

În sistemul românesc nimeni și nimic nu poate opri o lege constituțională dar toxică dacă majoritatea parlamentară vrea să o adopte. Președintele poate refuza promulgarea o singură dată. A doua oară este obligat să o promulge. Curtea Constituțională verifică strict constituționalitatea legii, nimic mai mult. Să nu confundăm sistemul românesc cu cel anglo-saxon, Curtea Constituțională a României nu e Curtea Supremă a Statelor Unite. Curtea Constituțională nu închide discuția despre o lege și nici nu dă măsura binelui sau răului unei legi pentru societate. Mai ales când vorbim de o Constituție concepută și adoptată de FSN în 1991 și amendată de PSD în 2003.

 

Constituționalitatea e o cerință necesară dar nu și suficientă pentru o lege. O lege constituțională poate fi proastă, nocivă, toxică, sinistră. Curtea Constituțională poate opri o lege care nu respectă Constituția dar nu poate opri o lege profund toxică pentru societate.

 

Cine poate opri o lege toxică?

Doar majoritatea parlamentară poate opri o asemenea lege. Singura modalitate prin care putem determina majoritatea parlamentară să renunțe la o asemenea lege e presiunea publică. Aceasta se poate realiza inclusiv prin proteste de stradă, dar și prin luări de atitudine a personalităților publice, a liderilor de opinie. Presiunea externă, din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, are eficiență limitată dacă liderii majorității politice își găsesc un aliat în Rusia și chiar vor ca România să iasă din sfera de influență occidentală.

 

Efectele legilor toxice pentru societate

O lege prin care politicienii condamnați pentru infracțiuni de corupție sunt grațiați sau o lege prin care anumite fapte de corupție sunt dezincriminate sunt constituționale, dacă respectă anumite condiții de formă și proceduri de adoptare. Dar sunt, în același timp, legi profund toxice pentru societatea românească. Astfel de legi încurajează corupția și politicienii să se creadă deasupra normelor societății, creează tensiune în societate, scad încrederea publicului în politicieni, în reprezentanții statului, în instituțiile democratice și în sistemul democratic liberal. Cetățenii se simt înșelați, înstrăinați și, la rândul lor, îndreptățiți să nu respecte normele de conviețuire în societate.

 

Astfel de legi duc la împărțirea societății în cei care jonglează cu legea în folos propriu și împotriva societății și cei care sunt victime ale sistemului legislativ. Împărțirea aceasta nu respectă spiritul democrației liberale și duce, în absența unei reacții puternice din partea societății, la o societate antidemocratică.

 
 

Comments

comments

Published in Politică