Skip to content →

Cioloș, USR și PNL

Din câte înțeleg discuția Cioloș-USR e închisă. 

Astfel, vom avea două partide și un sfert frecventabile pentru cei ce se simt europeni ai secolului XXI. Sfertul e PNL. Încă mai poate fi considerat sfert. 

Mai multe partide înseamnă competiție și mai multe oportunități pentru alegători.

De fiecare dată am fost obligați să votăm unica alternativă la PSD oricât de proastă ar fi fost.

Faptul că sunt mai multe partide nu le oprește să facă o majoritate post-alegeri. Politica înseamnă negociere și compromis. Dacă nu ești în stare să negociezi, să te înțelegi cu ceilalți la jumătatea drumui, nu ai ce căuta în politică. Locul maximaliștilor rigizi e în religie sau grupări paramilitar-revoluționare.


PNL

Nu e clar cât din PNL e pro-european, cât e pentru lupta anticorupție și cât e antipesedist. Raețchi și Săftoiu nu sunt suficienți. 

Tăcerea resentimentar-îmbufnată a unui partid aflat cu 23 de ani în urma propriilor alegători nu face decât să închidă în societate discuția despre PNL. Fără o revoluție, va rămâne un partid de structuri, cu 95% din voturi aduse de primarii și administrația din orașele mici și comune. Pesediștii nemulțumiți de poziția lor în structura șu administrația locală a PSD vor merge spre PNL. În fiecare localitate e un grup de potentați locali, politicieni, administratori, oameni de afaceri cu statul care fac, în funcție de context și interese, dus-întors traseul PSD-PDL-PNL (plus alte partide mici desprinse din acestea). 

Sistemul nostru politic este prizonierul unei oligarhii centrale și locale iar partidele sunt interșanjabile. Adevăratele asocieri și loialități sunt cele informale.

Astfel, PNL rămâne o soluție pentru aceste clanuri locale.

Liberalii au motive să fie supărați pe Iohannis, Cioloș și DNA. Guvernul Cioloș, cel puțin în anumite ministere, și DNA sunt inamicii acestor clanuri locale. De aici și demobilizarea în alegeri a oligarhiilor locale, obligate să susțină în campanie pe cei care le doresc dispariția. 

Nu știu ce șanse are o eventuală mișcare de reformă a PNL.

Aceste clanuri centrale și locale sunt angajate într-o formă tradițională de parazitare a bugetului și favoruri care se confundâ cu statalitatea și economia. E singura lor formă de supraviețuire. Alta nu cunosc. Ceea ce pentru Bruxelles, Washington, ambasade, procurori și minoritatea urbană care trăiește în secolul XXI e corupție, pentru aceștu oameni e singura formă de relaționare socială și economică. Relațiile formale economice sau sociale sunt în fapt relații informale de corupție care au o formă modernă doar fiindcă așa ne obligă Occidentul. Contractele, licitațiile, angajările, legile sunt supuse regulilor informale ale cadoului/favorului/taxei de protecție. Sunt doar forme prin care structurile tradiționale fac schimburi de favoruri.

(va urma)

Comments

comments

Published in Politică