Monologurile Tăriceanului

Monologurile Tăriceanului

Înainte de a intra în capul lui Tăriceanu pentru a-i analiza resorturile, trebuie să spunem următorul lucru: politicienii români pornesc de la premisa că justiția e controlată și utilizată politic. Nu discutăm acum dacă au dreptate sau nu. Cert e că ei sunt convinși că justiția e controlată de servicii, alți politicieni, puteri străine și iau deciziile pornind de la această premisă. 

Tăriceanu e convins că și achitarea sa a avut loc fiindcă au intervenit ”forțe” sau, mai bine zis, n-au mai intervenit ”forțe”. Dacă Dragnea va fi condamnat, în situația în care îl judecă același complet care l-a achitat pe Tăriceanu, acesta din urmă va fi cu atât mai convins că ”forțe” aranjează scena politică via dosare și împarte condamnări și achitări.

Probabil Tăriceanu gândește așa: Dragnea vede în mine principalul rival pentru prezidențiale și o gură în plus la împărțirea resurselor și dacă îl las să câștige prea multă putere, ar fi capabil să folosească serviciile și justiția împotriva mea. Am mai avut experiențe cu un lider de genul ăsta, ambițios și agresiv, care vrea întreaga putere pentru el și nu e capabil să lucreze în echipă. Dragnea seamănă prea mult cu Băsescu ca să am încredere în el. A dovedit că nu e în stare să joace în echipă nici măcar în PSD, unde s-a înconjurat de loiali din eșalonul doi sau trei. N-a avut încredere nici măcar în liderii PSD să-i coopteze la guvernare și în pozițiile cheie și-a pus loialii. Ce garanție am că din momentul în care pune mâna pe justiție și servicii, nu le dă ăstora ordin să mă umfle? Nu mai bine pun umărul la căderea lui acum, când încă n-are puterea totală? Dacă ezit și devine prea puternic, nu există riscul să mă trezesc cu DNA-ul la ușă în 2019, suficient cât să mă scoată pe tușă de la Senat, conducerea ALDE și de prezidențiale? Ori împarte puterea reală cu mine și îmi dă o halcă consistentă și relevantă, cum ar fi conducerea DNA și o parte din decizie pe FDSI, ori îi ajută  p-ăștia să-l faulteze decisiv. Noii lideri PSD vor avea nevoie în continuare de ALDE și de mine și aș putea obține suficiente cedări de la ei, acum, cât le arde buza. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.