Scenariul “Tăriceanu preia PNL”

Scenariul “Tăriceanu preia PNL”

PNL a ieșit de la guvernare și din USL în februarie 2014. În iulie 2014 a decis fuziunea cu PDL și susținerea la prezidențiale a lui Klaus Iohannis. PNL și PDL veneau după șapte ani de adversitate, în care PSD-ul era aripa moderată a alianței PSD-PNL, iar PNL era aripa radicală antiPDL și antiBăsescu. Klaus Iohannis fusese propunerea de premier a alianței PSD-PNL în toamna lui 2009 și unul dintre simbolurile acestei alianțe în campania prezidențială din 2009. În numai câteva luni, lideri politici care atacaseră virulent DNA-ul și lupta anticorupție devin apărători ai DNA și virulenți susținători ai luptei anticorupție. Același lucru se întâmplă inclusiv cu “strada” și societatea civilă. Personaje care acuzaseră DNA și lupta anticorupție sau refuzaseră să le apere, de la Nicușor Dan la “Uniți Salvăm”, pe principiul “toate partidele, aceeași mizerie”, devin în câteva luni susținătoare ale DNA.

Degringolada PNL, creșterea în sondaje a lui Tăriceanu și a ALDE și pierderile de imagine ale lui Klaus Iohannis ii dau speranțe lui Tăriceanu în repetarea scenariului 2014. Tăriceanu și ALDE părăsesc guvernarea la începutul lui 2019 și negociază o fuziune cu PNL și susținerea lui Tăriceanu la prezidențiale. Fără un partid mare în spate, Klaus Iohannis nu poate decât să se retragă sau să candideze din partea USR, dacă-i permite Cioloș, însă cu șanse minime de a intra în turul doi.

Cu un partid de 20-30% în spate și deja cu o istorie de rebel antiPSD de câteva luni, Tăriceanu intră în turul doi și mizează apoi pe imaginea moderatului proeuropean, a răului celui mai mic. PNL are în teritoriu o lungă experiență de asociere cu PSD, nu va avea nicio problemă să-și susțină fostul președinte, acuzația de asociere cu PSD nefiind gravă în PNL. Mai ales că partidul n-a înghițit bine asocierea cu PDL, anticorupția și Cioloș. Structurile teritoriale se pun în mișcare după cum le vine ordinul de la centru, nu au probleme ideologice și nu fac mutre în privința alianțelor și sunt fericite să scape de DNA.

ALDE și PNL au și un pretext pentru fuziune: legea alegerilor primarilor într-un singur tur. Fără unitate nu au șanse împotriva PSD. Iar ALDE, spre deosebire de USR, chiar are structuri locale, în general provenite din PNL.

Orban și Iohannis nu sunt chiar două lumini pentru PNL, sunt mai degrabă două amintiri triste, e un moment propice pentru un nou mesia liberal.

Tăriceanu își poate folosi poziția să blocheze inițiative ale lui Dragnea și a și făcut-o deja, lucru de care Iohannis nu a fost capabil și să câștige astfel imagine.

E un scenariu care depinde de energia și cheful de muncă ale lui Tăriceanu, altminteri un comod de felul său. Eșecurile Iohannis și Orban sunt două circumstanțe încurajante (doar dacă Iohannis nu e reînviat de o suspendare). Și Tăriceanu are și atuul de a fi un fost președinte și premier al PNL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.